måndag, december 04, 2006

När och fjärran

Inte längre bara på Royal Mail. Nu händer det grejer från Warszawa och Tel Aviv till Vancouver. Tre världsdelar på samma gång. Postisar som vägrar ta skit. Postisar i strejk.

I Polen började det med att brevbärare i Gdansk gick ut i vild strejk i protest mot kass lön och usla arbetsförhållanden. Strejken spred sig snabbt till andra städer och postkontor. Terminalarbetare drogs med och fackföreningarna vaknade. Posten går på knäna och på många håll kommer posten inte ut allts. I Praga (stadsdel i Warszawa) och i Szczecin har postkontor stängts ner fullständigt pga. av strejken. Man kräver att arbetsdagen begränsas till åtta timmar, att lönen höjs från 800-900 zloty till 1500 zloty plus övertidsersättning samt att slippa släpa på berg av reklam. Posten har erbjudit patetiska 100 zloty i löneförhöjning och fackföreningarna svarar med hot om total strejk. Postgången fungerar inte och våra polska kamrater verkar inte ge med sig. Det verkar alltså som att Poczta Polska måste börja hosta pengar. Det pratas om att minska chefslöner eller att staten ska bidra till postisarnas löner…

I Israel har postisarna strejkat tillsammans med andra offentligt anställda. Bland annat flygplatspersonal, sophämtare, hamnarbetare. Arbetsgivarna har fuskat och slarvat med löner och pensioner. Knegarna och Histadrut (ungefär Israeliska LO) fick nog och gick ut i strejk för att få ordning på situationen. Lön och pensionspengar nu! Israel stod stilla men domstolarna avbröt strejken. Samtidigt uppmanades arbetsgivarna att genast betala lönerna. Om inte så sker väntar förnyad strejk nästa vecka. Ordning och reda löning på fredag..

I Vancouver har postisar vägrat dela ut homofobiska broschyrer (”Profetens ord: 2000-talets pest, AIDS, är resultatet av homosexuell synd”) från en grupp kristna fundamentalister. Det hela börjat med att en brevbärare vägrade dela ut broschyren. Brevbäraren vägrade röra skiten och arbetskamraterna hängde på. Canada Post hotade med disciplinära åtgärder men brevbärarna tog en kvarts ”paus” och fortsatte att vägra. Posten valde att skjuta upp utdelningen - ”Ni behöver inte dela ut det idag…”. Senare delade chefer ut broschyren.
Brevbärarna satte ner foten och skapade ett visst rabalder i Canada. Det blev lite jobbigt för Canada Post som nu är ute efter hämnd. Postisen som först vägrat kallades efter några veckor på förhör. Anklagad för att ha stulit brev. Beviset var att media hade fått tag på broschyren. Och den måste han ju alltså stulit.. Hotad med sparken för att ett reklamblad försvunnit.

3 kommentarer:

Axel sa...

Men hallå.....

Jämställa brevbärare med sophämtare??????


Fast vid närmare eftertanke - ett skitjobb har det blivit, det är sant

Kurt-Åke sa...

Mer vilda strejker bland postisarna på ön:

http://libcom.org/news/york-postal-workers-wildcat-strike-to-support-colleague-19122006

Fan de kan det där.

Helga sa...

Det ryktas från Polen att facken klev in och gick med/godkände strejkerna bara för att sen skriva på skitavtal. Är inte säker på hur det slutade. Inte lika hög löneökning som våra kollegor ville ha och det verkar fortfarande vara bråk kring bonusen.