måndag, november 06, 2006

Ungdomsträff med Seko

Alla får vara med. Seko-medlemmar och oorganiserade liksom fackliga avvikare. Kriteriet är att man är ung. Unga postisar är inbjudna till ungdomsträffen. Det är Lördag, vi får betalt för mötet och om man vill får man middag och bowling efteråt.

Lite sömndrucken och en aning nyfiken dyker jag upp tillsammans med ett par arbetskamrater. Någon är frälst Seko-ist. Andra trevande och hoppfulla om att detta kan va nåt att ha. "Facket borde ju vara vår organisation". Nån är där för pengarna och maten.

Vi samlas i en klassrumsliknande sal där en uppsjö byråkrater pressenterar sig. Finns visst två ungdomsansvariga bara för oss… De presenterar sig, fnittrar lite och sen är det dags för fika.

Tillbaka i klassrummet och nu får vi lära oss vad facket är. Det ska ta tillvara på våra intressen. Några exempel från publiken pekas ut. Ett av exemplen nekar men det andra har faktiskt fått hjälp och förärats med fast anställning på Posten. Informationen går vidare med redovisning av en enkätundersökning. En fackgubbe förklarar med enkäten vilka våra intressen är. Facket gör bara vad ni vill. Den här enkäten visar vad vi vill. Han kommer in på individuella löner. Enkäten visar att vi vill ha dem säger han och pekar på en overheadbild. Overheadbilden visar att vi inte vill ha individuella löner. En överväldigande majoritet har svarat att anställningstid och möjligtvis utbildning och ansvar ska sätta lönen. Alltså som leken låg förut. Innan de individuella lönerna. Bara några enstaka procent av medlemmarna har velat att social kompetens och andra rövslickar egenskaper ska påverkar lönen. Någon påpekar det uppenbara. Fackgubben tänker en stund, harklar sig och svarar att "Ja, jo det stämmer ju. Det var väl så att vi, eller nä, Seko trodde att vi skulle tjäna på individuella löner när Posten sa att de ville ha det. Men nu har vi ju sett att så inte blev fallet…". Ja, serve ess Seko var det ju inte… Rast igen.

Sista föreläsningspasset handlar om försäkringar. Fackets försäkringar ska visst vara himla bra. En basförsäkring men med flera tilläggsmöjligheter presenteras. Byråkraterna är uppspelta och vi får alla var sin kondom som ska symbolisera det skydd facket är för oss. Sen är mötet slut.

Upp till kamp! Eller nä… Snarare bilden av en fackförening som helst ser att man sitter still och överlämnar agerandet (?) till byråkraterna. DDR på Posten men med mycket mat. Dagen börjar med att vi bjuds på en stadig frukost. Bröd i flera sorter, skinka, ost, korv, frukt och grönsaker. Bästa frukosten på länge! Bullar och kaffe utan begränsning på första rasten följs upp av äpplen, päron och bananer i överflöd. Behöver det sägas att inte många blev sugna på Seko… Kanske mätta…

1 kommentar:

Helga sa...

Appropå SEKO och den goda arbetsplatsen. Arbetsplatsträffar och utvecklingssamtal som medinflytande. Som fackliga segrar. Hurra för SEKO! Pff! Att under chefens ledning för "diskussioner" och ta emot förslag från splittrade arbetare används ju på arbetsgivarens initiativ i var och vartannat företag. Har inte ett skit med medinflytande att göra. Mera kontroll, vinster, slit och släp o buisness as usual. Sen utvecklingssamtal. Är det nån som ser det som medinflytande. Någon?! Medinflytande som abborren som precis nappat på kroken... Gult som solen, gult som seko.