söndag, november 02, 2008

Postverket och Citymail

När livet på posten känns hårt så har det hänt att jag tänkt: ”Tur att man inte jobbar på Citymail i alla fall!” När man själv går i rask takt från en port till nästa så händer att man blir omsprungen av citymailare (jag kommer konsekvent i den här texten vägra att kalla dom för ”Cityman/Citymen” eller vad fan nu företaget bestämt att dom ska heta) som spurtar fullt ös mellan portarna. Det här har alltid fascinerat mig, hur stressad är man inte om man spurtar på sträckan 10 meter mellan 2 portar? Eller citymailaren jag såg igår som sprang in i mataffären, i farten slängde han posten på kassörskan och utan att tappa fart sprang han ut igen. Varken jag eller kassörskan hann uppfatta vad som hände. Det finns många brevbärare i Posten som kommer från Citymail och dom jag pratat med tycker trots att det är tungt och stressigt på Posten att det är som ett steg uppåt i karriären vilket säger en hel del om situationen på Citymail.

Mina möten med Citymails brevbärare är odelat positiva, jag räknar då bort dom som jag aldrig riktigt mött då man knappt hinner uppfatta att dom susar förbi. Går man samma distrikt ett tag så lär man känna citymailaren som går samma distrikt. Man börjar prata och efter ett tag hjälpa varann. ”Om du inte har så mycket post på den här gatan så kan jag ta den också så får du hjälpa mig nån gång.” Förutom att man slipper se ut som en jävla fåne när man kommer cyklandes på rad efter varandra så sparar man på krafterna och sätter konkurrenssituationen ur spel. För som konkurrent har Citymail spelat en stor roll för hur Posten kunnat agera. När det blivit ifrågasatt varför man måste skära ner trots vinst så hänvisas till konkurrenssituationen. ”På grund av konkurrensen måste vi inte bara gå med mycket i vinst, vi måste gå med brutalt jävla supermycket i vinst!”

Det enda som skiljer citymailarna från Postens brevbärare, förutom att ni enligt mig har snyggare kläder som ser skönare ut, är att som jag förstår det så har ni en än jävligare arbetssituation att hantera. Det här är min uppfattning och en rapport från ”andra sidan” skulle vara kul och intressant att läsa.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hehe... Jag minns när Citymail slog sig in på den svenska marknaden. Jag minns hur postens chefer log och självsäkert dubbade Citymail till "företaget som inte KAN gå med vinst". Jag minns också morgonmötet på mitt gamla kontor några år senare när teamledaren med en klump i halsen förkunnade att posten gått 600 miljoner back föregående år, samtidigt som Citymail gjorde sitt första vinstresultat...

Anonym sa...

Kanner en som tidigare jobbade pa citymail (har ocksa traffat manga pa mina rundor da jag jobbade pa posten) och han sa att de ofta bara hade ett brev eller sa i var uppgang och dessutom ingen (jakla)reklam att slapa pa, darfor gar det ocksa valdigt fort.. A andra sidan maste de halla pa langre och med storre distrikt..

Anonym sa...

Postens nya VD ska ha 900.000 kr i månadslön! Nu jävlar ska vi börja maska!

Anonym sa...

Jag har jobbat på båda sidor, även om min tid på Cityma... förlåt, Bring, inskränkte sig till tre månader. Den stora skillanden som jag märkte var att cheferna på citymail försökte smörja och lisma och säga att det gick så bra för citymail trots att dom aldrig gått plus medan det på posten hotades med nedläggning om vi inte sprang snabbare.
Jag har ett par mycket goda vänner som jobbat på citymail och när vi jämför våra arbetsuppgifter så är den stora skillnaderna reklamen och att dom har betinget kvar.
I övrigt så tipsar jag om den gamla punkgruppen Hela Huset Skakars underbara "Citymailtjej" (ja, dom är gamla, låten är från en återföreningsskiva).

Anonym sa...

Åtminstone på innerstadskontoren kan postmängden på citymail vara helt löjligt oberäknelig. Ena veckan jobbar man 07-1730 varje dag och nästa är det hur lugnt som helst. Dagarna till 1730 är du helt slut och orkar inget annat än jobbet. Vidare är det svårt att planera eftermiddags och kvällaktiviteter när du aldrig vet säkert när du får gå hem. Har du för mycket övertid får du gå hem tidigare i slutet av månaden för att få ner den igen. På detta sätt kan citymail undgå att betala ut den övertid de anställda jobbat.

Anonym sa...

Postens logik:
Brevmängderna minskar = Höj portot.

Sista plats i Nöjdkundex = Försämrad service inklusive senare utdelningstider.

51% av personalen känner att arbetet är meningslöst = Försämra personalens påverkan.

Stress ökar sjuktalen = Färre personal, öka tempot, större distrikt.

Anonym sa...

Underbar blogg! Kul att se att någon snott "min" ide. Har sparat den i favoriter och ska läsa den när jag orkar. Gissar på att det blir i mars nån gång. :-D Om den finns kvar då? Posten kanske stoppar din "smutskastning" *ASG*

Anonym sa...

CityMail är skit företag. De som jobbar där sliter som ett djur, medan cheferna ska spara mer pengar. De som jobbar i kontoret inom citymail vet inte ett skit vad det innebära för oss som dela ut post. De tänker....lite mer orkar de väl.