söndag, december 09, 2007

V.I.P

Vi i Posten, VIP-en, ”frågor om hur Postens medarbetare upplever sitt arbete”. Ett par gånger per år skickas enkätundersökningen ut till oss som jobbar på Posten AB. Ett sätt att påverka arbetssituationen säger den duktiga idioten, total haveri menar andra. Ni som inte vet vad jag snackar om kan ju döma själva. Här följer nämligen några utdrag ur VIP-en. Varje fråga besvaras med ett kryss i en ruta mellan 1 (instämmer inte alls) och 10 (instämmer helt). I enkäten saknas möjligheten att kommentera frågorna. Här får läsaren leva med lite allmäntyckande…
Here we go!

Mitt engagemang
1.1 Jag tycker att det är kul att jobba i Posten
1.2 Jag är nöjd med min totala arbetssituaion
1.3 Mitt arbete engagerar mig mycket

Ja…. Eller nej menar jag naturligtvis. Det är inte kul. Jag är inte nöjd. Det är inte engagerande. En rak serie av ettor. Instämmer inte alls.

Kundfokus
2.1 Jag gör mitt bästa så att kunderna väljer Posten

Haha, hihi, haha.. Jaa, du...

Resultatfokus
3.4 Jag är med och aktivt bidrar till att vi når ett gott resultat

Efter allt arbete, alla timmar, alla dagar, alla år, alla vinster. Det är ju jag, och alla andra, som jobbat in varenda jävla krona. Måste ju vara en tia, instämmer helt. Hade kanske önskat mig en etta… Att vi vägrat skiten.

Medarbetarfaktorer
4.1 Jag tar ansvar för hur mitt arbete påverkar andra medarbetare i Posten

Ja, det är klart. 9.

5.1 På min arbetsplats är det naturligt att komma med nya idéer

Nä, inte alls. Om det inte handlar om dumheter som leder till mera jobb på mindre tid. ”Kan vi inte vara hälften så många på roboten?”. Men redan Darwin lärde ju oss att dumheter dör ut med tiden. På sin höjd en avvikelse. Alltså är det onaturligt med dumma idéer och inte naturligt med idéer för oss. På Posten alltså. En etta. Instämmer inte alls.

5.2 Jag har möjligheter att använda mina kunskaper och erfarenheter i mitt arbete

Jag sorterar post efter storlek, siffror och adress, jag behärskar också att lägga den i lådor och mata in den i en maskin, jag kan cykla, utan problem åker jag bussen till och från jobbet. Tänk att jag lärt mig allt detta på 29år! Och lite till… Instämmer inte alls.

5.3 Jag har möjligheter att utveckla min kompetens i Posten

Jag kan bli ännu bättre på att sortera post efter storlek, siffror och adress, på att lägga den i lådor och mata in den i en maskin… Vilka möjligheter! Jag lär mig väl i och för sig att hantera idioter och att ta en massa skit.


5.4 Jag får vara med och själv påverka beslut som rör mitt arbete

Ibland får jag välja om jag vill sortera stora eller små brev.

6.1 Jag tar initiativ till förbättringar på min arbetsplats

När rökförbudet infördes uppmuntrade jag Alfred att hota sorteringschefen med stryk om han försökte genomdriva förbudet. Han gjorde det, vi har fortsatt att röka. Det var väl visserligen mest Alfreds initiativ. Men lite jag också.

6.2 Jag delar med mig av min kunskap och mina erfarenheter till andra

Ja. Vi pratar mycket om arbetet på raster. Hur vi kan göra det roliga och trevligare. För oss då. ”Om vi ser till att jobba riktigt långsamt på den där arbetsstationen så att allt skiter sig kommer de tvingas öka bemanningen. Det lyckades vi med förra året”. Måste vara höga poäng. En åtta kanske?

6.3 Jag håller vad jag lovar

Ja, nästan alltid.

Ledarskapsfaktorer
7.2 Min närmaste chef är bra på att planera, styra och följa upp mot målen i affärs-/verksamhetsplanen

Vet ej.

9.1 Min närmsta chef visar respekt för mig och mina arbetskamrater

”Ni är här för att jobba inte prata”, ”Dricker du vatten redan!”, ”Vi får väl se hur det blir med den här semesterna. Kanske, kanske inte. Fråga igen nån dag vetja.”

9.2 Min närmsta chef ger bra återkoppling på hur jag lyckas med mina arbetsuppgifter

”Du! Det är tamefan en norm på att koda x antal brev i timman”

10.1 Min närmsta chef agerar affärsmässigt dvs utifrån ett kund- och lönsamhetsperspektiv
Att döma av de två ovanstående så visst. Hon är det svin Posten vill att hon ska vara. 10.

11.2-3 Jag har under de senaste 12 månaderna haft utvecklingssamtal som är dokumenterat i ett medarbetarkontrakt. Det vi kom överens om följs upp

Vi hade utvecklingssamtal. Det var tråkigt. Ingenting av det vi kom överens om följdes upp.

Förtroende
13.1 Jag har förtroende för förändringsarbetet på min arbetsplats.
13.2 Jag har förtroende för förändringsarbetet i Posten som helhet.
13.4 Jag tror på Postens framtid.

Instämmer inte alls….

Hälsa
14.2 På min arbetsplats arbetar vi aktivt med hälsofrämjande åtgärder för att förebygga eller minska sjukfrånvaro

Sämre arbetstider gör det svårare att hålla igång på fritiden följer med monotonare arbetsuppgifter. Processtyrningen är himmelriket där fan är gud.

14.3 Får du fysiskt besvär av ditt arbete?

Ja, men det skiter väl Posten i. Så länge de slipper betala.

14.5 Jag är för egen del mycket nöjd med hälsoarbetet på min arbetsplats

Jag för egen del är inte alls MYCKET NÖJD med hälsoarbetet på min arbetsplats.

14.7 Känner du dig stressad eller får du andra psykiska obehag av ditt arbete?

Den som inte får psykiska obehag av att stå vid en bullrig sorteringsmaskin timme efter timme, dag efter dag kan inte vara frisk. Nia.

Bakgrundsfrågor
Man eller kvinna, ålder, anställningstid, högsta utbildning…

Kvinna, 29år, 5år, gymnasiet… Eller nåt helt annat.

3 kommentarer:

Nisse o sa...

Du vet väl att lönen beror på hur mycket ViP-talet ökar???

Kryssar du fel (alltså att arbetet är dåligt och att det är stressigt och att du inte får vara med och påverka) så får du och din grupp mindre del av löneförhöjningen.

På mitt kontor blev ett helt lag inkallat till chefen och utskällt för att siffrorna hade minskat- är det så siffrorna för chefens duglighet hålls uppe????

Rosenlundsgatan sa...

Det finns allt för många tokiga historier kring VIP för att ta spektaklet på allvar.

På en mer allvarlig nivå.
I dag segnade en arbetskamrat ner i omklädningsrummet innan han skulle gå ut på turen. Han avled i ambulansen på väg till Södersjukhuset, inte speciellt gammal.

Tänkte på tidningsklippet som sitter i trappan upp till fiket, det om att brevbärare har det stressigaste arbetet i landet.

Tack för en bra och informativ hemsida.

Anonym sa...

You people need to open your eyes and be greatful that you have a job at all! Not to mention the choice you have made to want to work on the postal system, afterall it´s your choices that see you working on the Post. Isn´t it so that you Posten pay for your everything? Take a look around the poorer countries, there are people that would be glad to have your job without complaining about it at all. The problem is that on the Post you have it to good but thats just not good enough. So stop Fucking complaining or make other career choices and move on instead! The problem is you, you chose Posten as an employer and now you blamer the employer for your choices. Happy Posty