fredag, augusti 03, 2007

Vilda strejker och dödsfall i Storbritannien

En av 5000 strejkbrytande chefer på Royal Mail körde den 26 juli in en stor postlastbil i en annan bil. Föraren i bilen som blev påkörd dödades och en passagerare skadades. En tragisk olycka. Royal Mail förnekar att de satt in strejkbrytare som inte fått den rätta utbildningen, men det är uppenbart att de inte har kontroll över situationen som alltså redan fört med sig flera olyckor, varav ett har varit ett dödsfall.

85 Crown-postkontor skall stängas eller läggas ut på entreprenad är det tänkt. 1500 jobb kan förloras och dessutom sämre löner och villkor. Arbetare på postkontoret i Coventry fortsätter att kämpa mot detta och har hunnit hålla fyra kortare strejker.

Flera inofficiella strejker har brutit ut och hållit i sig, både i Skottland och på andra sidan sjön. De utlösande orsakerna har varit att kollegor blivit avskedade eller hemskickade för att de vägrat agera strejkbrytare genom att korsa strejkvakten.

I Glasgow gick 5000 arbetare ut i vild strejk och strejken spred sig till tretton kontor! Som en löpeld. Nu har elden lugnat sig lite, 60% av arbetarna på kontor i Glasgow, Edinburgh och Aberdeen röstade för att avsluta de vilda strejkerna och återgå till ännu en skitdag på posten.

Skottland har en viss tradition av att strejka vilt. Där förekom en vild strejk 2001 som involverade över 3000 arbetare. Cirka 30 kontor i Glasgow och västra Skottland deltog, men denna strejk utlöstes efter att en chef gjort olämpliga anmärkningar om en 16-årig kvinnlig postarbetare. Snacka om solidaritet (eller åtminstone sund medkänsla)!

There is great chaos, the situation is excellent! Och därför inte helt lätt att sammanfatta allt. För att få reda på mer detaljer, kolla in libcom.org (gå in på Explore, Tags, klicka sedan på ”Postal-Service”)

Senaste nytt (8 augusti): Fler än 500 arbetare lämnade idag arbetet i Swindon. Den alldeles olovliga arbetsnedläggelsen kom som ett paket på posten, precis som tidigare när Royal Mail skickat hem, avskedat eller förflyttat kollegor som tagit aktiv del i den pågående landsomfattande strejken. Communications Workers Union håller i den officiella strejken som nu pågått till och från i tre veckor. Denna gången kom arbetarna tillbaka till jobbet två timmar efter att facket tagit sig ett snack med Royal Mails ledning å ena sidan och det sammanhållna arbetarkollektivet å den andra.

Chefer hade personligen pekat ut personer som varit framträdande i strejkerna för att sedan bestraffa dem på detta sätt, och fackets samtal med bossarna resulterade i att fler sådana förflyttningar kan komma att äga rum. De böljande strejkerna fortsätter...

God kväll gott folk!

3 kommentarer:

Axel sa...

Konstigt att man inte hört ett enda ord om detta i svensk press.

Postis_no1 sa...

Ja, det är skumt. Då är det bra att vi finns.

Anonym sa...

Postisar i England hörde talas om en postisstrejk i egypten och skickade över ett solidaritetsutalande. Det översattes tydligen och cirkulrades.

Här står det om de egyptiska postisarnas kamp.

http://www.motarbetaren.se/index.php?
option=com_content&task=view&id=175&
Itemid=33

(kopiera hela länken)