söndag, juli 22, 2007

Sommaranpassning

Sommar på Posten borde innebära att trötta brevbärare efter hårt slit i regn, snö och hagel får vila upp sig lite grann i glassigt väder. Men nu för tiden innebär sommar ännu hårdare slit än under vintermånaderna. Det magiska ordet bakom det här är "sommaranpassning". Något ljushuvud högt upp i hierarkin har märkt att det är mindre post att dela ut på sommaren, alltså får brevbärarna lite mindre att göra då. Ett ljushuvud i ledningsposition måste så klart reagera på att vi får ett par slappa sommarmånader så därför skär man ner på personalstyrkan genom att alla får större distrikt att dela ut post på. En konstant låg bemanningsnivå kan på så sätt hållas och Posten tjänar på våran bekostnad. Sedan kan cheferna stråla sig i glansen av lönsamma Posten bäst dom vill, både vi och dom vet vem det är som ligger bakom dom fina siffrorna..


Mina senaste veckor har därför sett ut så här. Förutom sommaranpassningens extra hushåll att dela ut varje dag så tillkommer extra hushåll var och varannan dag pga att en sjuk brevbärare är svår att ersätta varför vi andra får dela på dennes distrikt. De vikarier som finns att tillgå är ju så klart redan i arbete under sommaren så det finns ingen att ringa in och det är för den delen inte så lätt att på kort varsel hitta någon som fixar att vara brevbärare idag. Det hela har lett till att jag helt plötsligt har mycket mer övertid nu än jag hade under dom egentligen mycket tyngre vintermånaderna. Konstigt va? Sommaranpassning kallas det.


Men vad gnäller jag egentligen på? Det damp ju trots allt ner en pocket i brevlådan härom veckan, en present från ledningen tydligen, lite gratis sommarläsning helt enkelt. Och jag tänkte: Ska jag glömma min värkande kropp och lönen som jag betraktar som en personlig förolämpning nu när jag har Liza Marklunds senaste skitbok i handen? Knappast va, vi ses i höst när kollektivavtalet gått ut…

3 kommentarer:

Disk sa...

Jo vars! De drar ned på personalen så att det finns saker kvar att göra, istället för att låta oss 'varva' ned för en gångs skull. Ibland blir de till och med arga för att nyckeltalen skjuter upp i taken eftersom vissa dagarna så är vi alldeles för många på avdelningen. Det bästa av allt är att de blir stressade, haha.
Boken min har jag skänkt bort, tycker att ledningen skulle gett oss anställda Charles Bukowskis 'Postverket' istället. Mycket intressantare läsning nu under våran regniga sommar.

henrik sa...

bra sagt. Jobbar också på posten och vill bara meddela att du inte är ensam om att "njuta" av sommaranpassningen". Man ser i stort sett fram emot vintern, då får vi ju i alla fall jobba "normalt", eller snarare normalare. Härda på, nu går jag på semester från skiten.

Knäskada sa...

Jobbar själv på citymail och på mitt kontor har man bestämt att gå minst en person kort hela sommaren (planerat från början). Strålande när vi dessutom har arbetskamrater på semestrar, så realiteten är väl att vi varit minst två eller tre personer kort hela tiden. Större områden, mer slit för samma låga lön. Så det blir en del övertid men med vårat sketna övertid-/undertidssystem så lär man ju inte se röken av några extra stålar efterom vi emmelanåt bara jobbar till klockan 1400 istället för 1630 de dagar det är väldigt lite post, trots de större områdena. Nä fy fan.