tisdag, april 24, 2007

Det kokar på franska postkontor

Postisarna är rejält förbannade på Posten i Frankrike. Paris centrala superduperterminal som är igång 24-7 har drabbats av strejker.

Kassapersonal, sorterare och brevbärare vid Le Louvre-terminalen gick ut i en gemensam endagsstrejk redan den 11:e.

Kassapersonalen kräver att den nya omstruktureringsplanen (Postmen of the future, på ledningens floskelspåk) skrotas. I den ingår nämligen att kicka 30% av arbetsstyrkan. Sen kräver de även att det inte blir några schemaändringar. Facket har nu varslat om strejk vid Paris alla utlämningskontor på måndagar (den enda dag då inga socialbidragsutbetalningar sker. Detta för att inte sätta andra utsatta i klistret).

Sorterarna kräver i sin tur att omstruktureringarna skonar så många jobb som möjligt. De vill även ha full lön från Posten tills de som rationaliseras bort hittar ett annat jobb eller blir förflyttade till andra postkontor. Dessutom ska ingen kunna tvångsförflyttas eller tvingas ta ett annat skift än det de för tillfället har.

Nattknegarna vid sorteringsterminalerna i Paris har vid det här laget strejkat varje fredag sedan den 16 oktober. De har redan vunnit 1.50 euros i timmen och en bonus på 60 euros men tänker inte nöja sig med småsmulor och fortsätter sina aktioner.

Brevbärarna vill också att Postmen of the future-skräpet ska förpassas till skroten och kräver 150 euros mer i månaden. De har varit ute i strejker varje söndag sedan den 7:e.

Förra veckan tvingade postisarna i 17:e distriktet ledningen på knä.

1 kommentar:

Axel sa...

I Frankrike, ja
Här grinar vi på toaletten, när vi inte orkar med tempot, här baktalar vi chefen när han inte är med, här knyter vi händerna i fickan lite, här får vi magsår och skavsår.