onsdag, mars 21, 2007

Same same but.. I utlandet

Tokigt hög arbetsbelastning och omöjliga arbetsuppgifter. Chefer som struntar i våra sporadiska protester och en arbetsköpare som tjänar storkovan medan vi slits ut. Känns det igen? Det är Posten AB i Sverige och Canada Post i Kanada. Vara kanadensiska kamrater berättar att Posten lägger om rundor och förändrar flöden. Man drunknar i post och när man klagar tas man inte på allvar. Men man fick nog. Det var dags att bli tagen på allvar. Den 19 Mars gick sorterare på två sorteringskontor ut i vilda strejker. Posten förskräcktes och backade snubblande. Man lovade att genast sätta in mer sorteringspersonal och kastade även iväg vaga loften om att förbättra arbetssituationen for brevbärare. Strejken var över for den har gången.

På Posten i Belgien har man också vägrat ta skit. Man var trötta på tillfalliga anställningar, underbemanning och omöjliga rundor. Man strejkade i Nivelle och flera arbetsplatser följde efter. Posten försöker kompromissa med att erbjuda fler extra arbetare och gick med på att förändra rundorna. Men belgiska posten håller har på visstidsanställningarna. Postisarna kräver fasta anställningar. Strejken fortsätter. Belgarna visar vägen.

Och i England händer det sa klart också grejer. Dar håller man som bekant ihop. I North och Mid Staffordshire har Royal Mail försökt ersatta heltidsanställningar med deltid. 6 dagars strejk på elva kontor tvingade cheferna att dra tillbaka försämringarna. Besvikna over förlusten var Royal Mail ute efter hämnd. I Burslam stängde cheferna av en 62 årig postis som de påstod skulle varit elak mot en inringd vikarie. Postisarna svarar med att gå ut i vild strejk. En för alla, alla för en. Man röstade, med siffrorna 67-8, for fortsatt strejk om cheferna fortsätter att envisas.

Hög arbetsbelastning, osäkra anställningar, deltid, underbemanning, jävliga rundor, dryga chefer. Mycket känns igen från Engand, Kanada och Belgien. Men något saknar vi...

Inga kommentarer: