tisdag, augusti 01, 2006

God Jul

Julen är en tid då Posten satsar extra hårt för att skapa illusioner om gemenskap och Posten AB som en enda stor familj. Vi får julklappar, godis och frukt. Skit i helvetesschemat, den pissiga lönen, de verkande ryggarna och avskedade kamrater. Vi har ju godisskålar i produktionen, fruktbjudningar i fika rummet och julklappsutdelningar till alla anställda! Vi är ju verkligen en familj… Eller inte…

Visst, man blir ju lite gladare när man får godis och frukt. En meningslös bok eller ett paket frimärken är ju inte roligt men ändå bättre än ingenting. MEN. Det är skillnad på att vara lite gladare och tacksam. Tacksamma är vi inte. Det är ju vårat arbete som betalt godisen, frukten och julklapparna (och några miljarder i vinster, lite aktieutdelning, bonus till chefer och varenda lite maskin och lokal) . Vi behandlas som skit och får lite godis. Tro fan att vi inte är tacksamma.

Men godiset tar vi ju emot. Men inte underdånigt och uppskattande. Nä, det är vårt godis. Och det som är vårt tackar man ju inte för när man blir bjuden på det. Istället tar man för sig ordentligt utan att krusa. Klart det händer att någon tackar men det är sällan detta inte följs av löje eller hån. ”Va fan tackar du för” eller något i den stilen. En gång gick en av de drygaste cheferna (”Lägervakten, ”Lill-Hittler”, ”Den lille fete”) runt och delade ut godis. Det blev nästan en sport att se så arrogant ut som möjligt när man tog sitt godis.

Ett annat intressant och glädjande faktum är att ”gåvorna” ofta följs av klagande, raljerande och häckel. Varför får vi inte mer glögg, lussekatter, gympaskor, ledigt eller vad det nu är. ”Kolla driftledaren ställer godiset närmast sig själv. Snål som vanligt. Posten i ett nötskal”

Alltså. Posten misslyckas fullständigt med familjekänslan. Vi får godis samtidigt som vi konstaterar bluffen, bågen och pisset. Inte är vi vi med Posten. Vi är vi mot Posten.

Och just det. Två futtiga extra semesterdagar och några fula sommarfrimärken är inte heller något vi tackar för. Det är vårt slit som betalat dem. Posten förväntar sig tacksamhet men det är ju lika dumt som att sno någons matsäck och sen bjuda henne på smulorna. Nä. Vi säger inte tack till Erik Olson, styrelsen på Posten AB och alla andra höga höns. Vi säger ”Dra åt helvete”.

1 kommentar:

Axel sa...

Var glad att du får del av dom där två dagarna. Jag jobbade och slet hela förra året, så jag blev sjukskriven i våras för utbsändhetsutmattning. Som lök på laxen har jag nu fått veta att bara för att jag inte orkar jobba, ska jag inte ha några bonusdagar. Dessutom får jag bara halva lönen i sjukersättning.
Snacka om julklapp med bismak.

Ett tips till alla i min situation: ta de självhäftande julfrimärkena och klistra dem på tungan, så känner du inte den fadda smaken av julstämning på postens huvudkontor.