måndag, augusti 27, 2007

Packat och klart

Här kommer en berättelse från andra sidan Atlanten...

Jag jobbade på en amerikansk postterminal under fyra års tid, närmare bestämt Washington Bulk Mail Center. Posten kastade ut en massa pengar på maskiner och system som aldrig fungerade som det var tänkt. Datanördar sitter och designar terminaler utan att någonsin ha jobbat i dem. De räknade ut ett flöde som, eftersom maskinerna inte fungerade som förväntat, inte kunde nås. Istället för att anställa mer arbetare och erkänna sitt misstag tvingade de oss att jobba övertid. Vi jobbade minst 60 timmar i veckan, och i december var vi uppe i en 84 timmars vecka. Vi jobbade hela tiden, vi höll på att bli galna.

Övertiden var det största problemet, men olyckor och arbetsskador ökade också. Trakasserier och översitteri från ledningens sida gjorde ju inte saken bättre. De hade ett poängsystem som efterliknade militären, de största rövslickarna blev förmän. Posten hade inga vinstkrav på den tiden vilket gjorde att den inte var så noga med all idioti som förmännen sysslade med. Det spelade ju inte så stor roll om det kostade lite extra.

Jag lastade av och ibland på lastbilar. Det påstods ske automatiskt, löpande band skulle föra posten in och ut ur lastbilen. Vi frös som fan under vintern och kokades levande på sommaren.
Paket och säcker lastades av och sorterades separat, maskinen krånglade alltid. Post fastnade och maskinen stannade. Det bästa sättet att få loss posten var att slänga några tunga säckar på bandet och hoppas att de skulle rycka med posten som fastnat. Detta innebör såklart att de tunga säckarna också landade på paket med följden att paketen krossades. Den här sortens sabotage uppmuntrades faktiskt av ledningen. De ville ju att vi skulle jobba snabbare, att bandet inte skulle stå stilla.

Det fanns inget reservsystem på terminalen. Om det strulade någonstans så bröt hela flödet samman. Om "Ej postnummer" behållaren krånglade började snart dessa paket läggas på hög, snart stannade bandet, hela flödet. Ibland kodade vi allt som "Ej postnummer", det blev för mycket för systemet, massa röda lampor började blinka och hela skiten stannade. Under den vilda strejken i New York kodade vi allt till New York..

Vi började känna vår kollektiva styrka, folk vågade mer och hymlade mindre. Vi började med små saker, som att skicka post till fel plats eller framkalla stop med flit. Men vår förmåga utvecklades, vi blev bättre organiserade. Vi kunde ta sönder en maskin och slå vad om hur lång tid det skulle ta för teknikerna att lista ut var felet låg. Vi försökte sabba på så bisarra sätt som möjligt. En av favorit grejerna var att trycka in ett nödstopp och se hur lång tid det tog för teknikern att förstå vilket det var. Vi brukade turas om att slå på lastbilen medan den lastades. Förmännen blev väldigt uppröra, de sprang fram och tillbaka för att försöka lista ut vem som gjorde vad.

Tillslut började vi organisera oss på riktigt. Posten beordrade oss till övertid på Thanksgiving, men vi drog hem allihopa. Det var vi väldigt stolta över det. En annan gång sjukskrev sig många av oss och gick hem samtidigt.

Strejker var förbjudet. Men vi möttes mellan de två skiften, det var en timmes rast mellan dem, och jag höll ett anförande i kafeterian. Vi listade våra krav. Tolv av oss utsåg till en kommitté men åttio personer stormade in till chefens kontor med vår kravlista. Chefen svarade med att sätta lås på dörren mellan terminalen och kontoret. Man behövde helt plötsligt passerkort och koder för att kunna prata med ledningen.
Vi kom nära att strejka men istället kulminerade ilskan i sabotage. Nattskiftet brukade slarva bort våra lönecheckar. Truckförarna åkte runt och berättade att "nu har de gjort det igen, slarvat bort lönecheckarna!". Vi fick maskinerna att haverera (vilket ju var ganska lätt), truckförarna spred ut pallar lite överallt och alla kodade allt till "Ej postnummer". En natt stod hela terminalen stilla. Vi sabbade allt som kom in. Fackförbundet var korrupt och övertiden minskade inte i stora delar av landet. Men vi vann. De slutade tvinga på oss övertid. När vi gjorde ett uselt jobb bytte kunder från Posten till UPS, volymerna minskade, liksom övertiden, olyckorna och sabotaget. Säkerheten förbättrades.
Efter ett år strejkade vi vilt, facket tappade kontrollen och togs över av medlemmarna. Jag blev förtroendevald, Posten tvingades göra sig av med de drygaste cheferna. Folk skämtar om att postarbetare slår sönder post, att de skiter i allt. Men vi gillar inte att vi inte kan göra ett bra jobb hur mycket vi än försöker.

onsdag, augusti 08, 2007

Fler än 500 arbetare lämnade idag arbetet i Swindon. Den alldeles olovliga arbetsnedläggelsen kom som ett paket på posten, precis som tidigare när Royal Mail skickat hem, avskedat eller förflyttat kollegor som tagit aktiv del i den pågående landsomfattande strejken. Communications Workers Union håller i den officiella strejken som nu pågått till och från i tre veckor.
Denna gången kom arbetarna tillbaka till jobbet två timmar efter att facket tagit sig ett snack med Royal Mails ledning å ena sidan och det sammanhållna arbetarkollektivet.
Chefer hade personligen pekat ut personer som varit framträdande i strejkerna för att sedan bestraffa dem på detta sätt, och fackets samtal med bossarna resulterade i att fler sådana förflyttningar kan komma att äga rum. De böljande strejkerna fortsätter...

Håll utkik här efter ett litet brev, från en brittisk terminalarbetare till oss.
God kväll gott folk!

fredag, augusti 03, 2007

Vilda strejker och dödsfall i Storbritannien

En av 5000 strejkbrytande chefer på Royal Mail körde den 26 juli in en stor postlastbil i en annan bil. Föraren i bilen som blev påkörd dödades och en passagerare skadades. En tragisk olycka. Royal Mail förnekar att de satt in strejkbrytare som inte fått den rätta utbildningen, men det är uppenbart att de inte har kontroll över situationen som alltså redan fört med sig flera olyckor, varav ett har varit ett dödsfall.

85 Crown-postkontor skall stängas eller läggas ut på entreprenad är det tänkt. 1500 jobb kan förloras och dessutom sämre löner och villkor. Arbetare på postkontoret i Coventry fortsätter att kämpa mot detta och har hunnit hålla fyra kortare strejker.

Flera inofficiella strejker har brutit ut och hållit i sig, både i Skottland och på andra sidan sjön. De utlösande orsakerna har varit att kollegor blivit avskedade eller hemskickade för att de vägrat agera strejkbrytare genom att korsa strejkvakten.

I Glasgow gick 5000 arbetare ut i vild strejk och strejken spred sig till tretton kontor! Som en löpeld. Nu har elden lugnat sig lite, 60% av arbetarna på kontor i Glasgow, Edinburgh och Aberdeen röstade för att avsluta de vilda strejkerna och återgå till ännu en skitdag på posten.

Skottland har en viss tradition av att strejka vilt. Där förekom en vild strejk 2001 som involverade över 3000 arbetare. Cirka 30 kontor i Glasgow och västra Skottland deltog, men denna strejk utlöstes efter att en chef gjort olämpliga anmärkningar om en 16-årig kvinnlig postarbetare. Snacka om solidaritet (eller åtminstone sund medkänsla)!

There is great chaos, the situation is excellent! Och därför inte helt lätt att sammanfatta allt. För att få reda på mer detaljer, kolla in libcom.org (gå in på Explore, Tags, klicka sedan på ”Postal-Service”)

Senaste nytt (8 augusti): Fler än 500 arbetare lämnade idag arbetet i Swindon. Den alldeles olovliga arbetsnedläggelsen kom som ett paket på posten, precis som tidigare när Royal Mail skickat hem, avskedat eller förflyttat kollegor som tagit aktiv del i den pågående landsomfattande strejken. Communications Workers Union håller i den officiella strejken som nu pågått till och från i tre veckor. Denna gången kom arbetarna tillbaka till jobbet två timmar efter att facket tagit sig ett snack med Royal Mails ledning å ena sidan och det sammanhållna arbetarkollektivet å den andra.

Chefer hade personligen pekat ut personer som varit framträdande i strejkerna för att sedan bestraffa dem på detta sätt, och fackets samtal med bossarna resulterade i att fler sådana förflyttningar kan komma att äga rum. De böljande strejkerna fortsätter...

God kväll gott folk!