fredag, juni 22, 2007

Fastighetsboxar och storslagna ambitioner

Mycket kan man säga om Posten men storslagna ambitioner har man. Men nu verkar det som att det senaste projektet stött på patrull. Postens oförtröttliga arbete för att Sveriges samtliga flerfamiljshus ska ha fastighetsboxar installerade istället för dagens inkast i dörren har inte gått hem hos fastighetsägarna vilka kommer att få stå för kostnaden för detta projekt. På DN: s debattsida gick nyligen Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna, Riksbyggen med flera ut och attackerade Posten.

Kärnan i kritiken är att Posten pratar som om man inför fastighetsboxar för brevbärarna och deras arbetsmiljö när man i själva verket endast vill tjäna pengar. Nu ska man inte hysa några illusioner om att fastighetsägare och andra bryr sig om oss brevbärare, man argumenterar antagligen på det här viset för att Posten och inte dom själva ska behöva betala för kalaset. Men man aktualiserar frågan om fastighetsboxar innebär att vi brevbärare får det bättre? Antagligen inte, i takt med att fastighetsboxarna gör så att vi slipper springa i trappor så kommer personalnedskärningarna att fortsätta och distrikten att expandera. Nya arbetsmedel är inte opolitiska förbättringar i produktionen. Fastighetsboxar kan direkt utnyttjas som medel för att försvaga oss. Om en brevbärarslinga kommer att närma sig 5-6 timmar kommer tiden med arbetskamraterna på kontoret nästan att försvinna, om du nu kommer att ha så många arbetskamrater kvar vill säga.

Men att Posten vill tjäna så mycket pengar som möjligt på bekostnad av oss kommer inte som någon överraskning, så här funkar det och det är upp till oss och våra kamrater att göra något åt situationen. Och trots den stress och fysiska utmaning som en dag på Posten innebär så är gemenskapen brevbärare emellan mycket god. Konflikten mellan Postens profithunger och våran solidaritet kommer att fortsätta.

Eller är jag otacksam nu? I dagarna fick ju trots allt alla postanställda 10 frimärken och ett muntert sommarkort från VD Erik Olsson. Jag känner ändå att vi förtjänar bättre. Trots den fantastiska möjligheten som nu öppnats för mig att skicka 10 brev så säger jag: Det räcker inte för mig, jag vill ha mer, mycket mer.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vill ha allt ;)

Axel sa...

Häromdagen kom ett stort vitt kuvert. Jag lade det åt sidan, för jag trodde det var det där frågeformuläret, 150 frågor, som vi får sitta bortåt 50 obetalda minuter för att svara på, och sedan får man skäll av chefen för att man svarat fel (fast enkäten är anonym). ViP-frågorna alltså.

Men det var faktiskt inte det. Det var ett kort som jag skulle logga in i datorn med. Inte fick man välja lösenord heller, utan det blev ett helt omöjligt kaos av siffror och bokstäver, om varandra. Sedan kunde jag se hur lite jag får i pension, hur lite jag får om jag säger upp mig, att jag inte har rätt till någon ledighet för att söka annat jobb...

Där fanns också massor av reklam, men mycket av det kunde jag inte nyttja i min småstad (120000 inv).
Adressen på internet var något med förmån..., men det ser mer ut som förman. Hur kul känns det?

Förresten försökte jag hitta våra förmåner som vi har enligt avtalet, semesterdagarna tillexempel.
Men det fanns inget sådant under fliken förmåner, bara "Hembil", badbiljetter och sånt

Anonym sa...

Hej hej hallå

Jag hittade en fin sida på internet:

http://www.posten.se/m/arbetsgivare

Fina ord som står där:
Bra ledarskap, möjlighet för medarbetarna att påverka sin arbetssituation, kompetensutveckling och en god arbetsmiljö - viktiga faktorer för oss på Posten, eftersom vi vill vara en bra och ansvarsfull arbetsgivare.

Hos oss finns det många spännande jobb och medarbetarna har stora möjligheter att utvecklas och göra karriär!


och:
Posten satsar på en god och säker arbetsmiljö för medarbetarna. Det är vi stolta över och vi arbetar ständigt för att bli ännu bättre. Arbetsmiljön är extra viktigt inom Posten eftersom en stor del av oss har fysiskt krävande arbeten. Ingen ska behöva drabbas av fysisk eller psykisk ohälsa på grund av sitt arbete. Det är också viktigt att betona att arbetsmiljö handlar lika mycket om att skapa en positiv och attraktiv arbetsplats som att undvika ohälsa. Posten arbetar hårt med båda delarna.


Har du sett något av det på din arbetsplats? Jag känner inte riktigt igen det...

Anonym sa...

Greetings to my brothers and sisters in Sweden. I am sorry I do not speak Swedish, but I see you are supporting the struggle of British postal workers of which I am one. International Solidarity to you all.

Industrial Workers of the World. Liverpool.