fredag, juli 30, 2010

Föruttningshelvetet

I många branscher talar man om bemanningshelvetet. Vi tidningsbud drabbas av föruttningshelvetet.

Många bud kommer att bli ruttade, d.v.s. utsatta för distributionsbranschens nya modefluga ruttning. Bolagens unga datastrebrar får sitta med de nya dyrinköpta ruttningsprogrammen och simulera att de delar ut tidningar, med kartor och dataspel får man fram distrikt och trakter som kallas för vinstoptimala. Det flåsas upphetsat i bolagen när de får höra hur mycket ruttningstjänsterna skall minska antalet bud och distrikt.

Hur det sedan är i verkligheten har man ingen aning om. Buden som kanske har delat i årtionden och känner till varenda detalj har ingen röst, utan får plötsligt nya dataruttade distrikt att dela ut.

På SMD (Svensk MorgonDistribution) gör man just nu om alla distrikt med hjälp av ett företag som heter Ruttsmart. Buden får plötsligt stora ohanterliga distrikt utan någon riktig information.

På SMD:s internforum läser jag: "Man måste protestera annars vinner företaget, och varför ska vi jobba gratis? Det finns många frågetecken i förfarandet med mätningen av distriktet. Gör er talan hörd och låt inte företaget köra över oss" ,skriver ett tidningsbud från Umeå.

Anonym skriver: "varför ska vi jobbas gratis, vi sliter i mycket dåliga förhållanden, i ur och skur,det finns ingen möjlighet att hinna på dom tider som SMD vill att vi ska genomföra utbärningen på. Men man måste väl ha jobbat som tidningsbud för att förstå innebörden av det som dom kräver av oss.Men vad kan man göra, man är ju bara en i lilla skaran som gör sig hörd.".

En annan röst säger: "Skall vi få andra tider och mindre lön, dom pratade om tiden men aldrig om någon lönesänkning på de nya distrikten. Ska bli kul att se lönen, fast det ser man inte förrän i maj. Vill dom ha ont om tidningsbud eller vad håller de på med?"

Totalt har distributionsbolagen gjort av med långt över hundra miljoner för att försöka få fram ruttning och gps-kontroll. Huvudsyftet är att bli oberoende av tidningsbudens kunskaper om distrikten och utdelningen.En chef uttrycker det så här: "Kunskaperna måste sitta i maskinerna och inte i huvudet på några ordinare utdelare, som man då blir beroende av."

Vem som helst ska kunna dela vilket som helst distrikt robotmässigt och distrikten ska programmeras om hela tiden för att bli så kallat "optimala". Ruttningen används på vissa ställen för att kringgå avtalsenliga mätningar.Om någon begär mätning och det blir bättre tid, får datanördarna genast uppgiften att rutta området och då "råkar" det ommätta distriktet försvinna och tas in på andra distrikt. Det här görs som en hämnd för att någon vågar begära mätning och budet skyfflas sedan bort till ett helt annat område.

Nu sprider sig också de Orwellska storebrorsvisionerna i bolagen och man drömmer om att sitta och följa alla tidningsbud och hur de rör sig på en skärm. Detta har man redan börjat med på TAB där nattförmännen, några transportare och andra s.k. priobud som är klara med sina gosedistrikt tidigt på natten samlas och sitter och tittar på hur buden delar ut.De ska sedan rapportera om hur snabbt eller långsamt buden rör sig och sitter allmänt och småflabbar över sina nya maktfunktioner. De har redan hittat nya metoder för elektroniska mobbinglekar, som jag ska beskriva någon annan gång.

Ruttningshelvetet och gps-övervakningen är bevis på en allt mer korrupt bransch där man vill ha 100% kontroll över människorna som sliter för att få ut tidningarna på natten. Det är ett sabotage mot all medbestämmande och skapar ett ohållbart klimat, eftersom bolagen fjärmar sig helt både från majoriteten av buden och verkligheten.
Ruttenheten sprider sig som en pest från bolagsrum till bolagsrum. Ruttning betyder unken, usel, moraliskt fördärvad, fördärvad, genomtarvlig, korrumperad, korrupt, omoralisk, vissen, kymig, dålig.

---

Mer tidningsbudsrelaterat finns på tidningsbud.blogspot.com

3 kommentarer:

Nisse O sa...

PTP är väldigt effektivt.
På grannkontoret tänkte dom sig att lantbrevbäraren skulle spara fyra mil genom att köra tvärs över sjön istället för runtom.

Är det fel på dom som matar in kartan eller på dom som programmerar maskinen?

Rille sa...

Jag tror på att det enda som är effektivt mot sån här tidsoptimering är att maska..

Anonym sa...

Usch. Att tidningsbärarna också ska drabbas av det här skitet. På kontoret har vi inte haft en dag utan övertid på snart ett år men ändå ska dom dra in 15% av personalen med hjälp av dessa upphottade excelark. Det är så man vill spy. Hälften av oss söker andra jobb. Undrar hur mycket dom tjänar på att de med erfarenhet säger upp sig?