onsdag, juli 18, 2007

Uppdatering om strejken i Storbritannien

Den officiella strejken vid brittiska Royal Mail (utlyst av Communication Workers Union) håller i sig, och arbetarna på flera kontor visar sin militans genom att ta initiativ. Strejken eskalerar.

Arbetare på Oxford Mail centre gick ut i vild strejk nu i måndags den 16:e juli, efter att företaget stängt av en fackföreningsrepresentant från arbetet. Andra kontor verkar hålla sig alerta och beredda på att agera om postleveranser läggs om. Den officiella strejken gäller för närvarande endast under en dag i veckan, något som verkar ha gjort många postisar frustrerade, och om postleveranserna läggs om och därmed hotar göra strejken mer ineffektiv kan frustrationen mynna ut i aktioner även på andra kontor än det i Oxford. Både Headington och Cowley-kontoren strejkade inofficiellt/vilt 2003 (se länk nedan)

I Bristol strejkades det också på måndagen, med anledning av en lokal strid kring arrangemanget kring sjuklönen. Kontoren kör på en veckas ledighet på sex veckor, men så vill ledningen inte ha det längre. Arbetare har också sagts till att de skall arbeta igen sjukledighet under sin lediga tid, om de haft någon de senaste fem veckorna. Ledningen planerar dessutom att fylla alla lediga tjänster med ett annat kontrakt, och det lär påverka bland annat årsledigheten.

Enligt CWU handlar strejken delvis om att Royal Mail har planer som inom de närmaste åren skulle innebära lönesänkningar med 25% samt ta bort 40 000 jobb. Strejken eskalerar nu med två veckors störningsaktioner. 2 strejkdagar i veckan per arbetare men koordinerat över hela landet för att få maximal genomslagskraft. Royal Mail verkar tjuriga och vill knappt prata, och facket ville försöka prata ändå, fram tills nu.

Läs mer:
Ryoal Mail Strike 2007
Postal workers strike 2003
Facket - Communication Workers Group

Inga kommentarer: