tisdag, juli 03, 2007

Landsomfattande poststrejk i Storbritannien

Fredagen den 29e juni ägde den första nationella poststrejken på de brittiska öarna på fyra år rum. Ett dygns arbetsnedläggelse. Vi har översatt ett samtal med några strejkvakter i Brighton.

Vad handlar strejken om?
- Royal Mail vill introducera en kostnadsreducerande verksamhetsplan som skulle innebära 40 000 uppsägningar, skära i våra pensioner och löner, höja priset på frimärken, färre insamlingsturer, senare leveranser, minskning av helgtjänster och ännu fler stängningar av postkontor. Detta gör de för att den lönsamma delen av verksamheten – som företagspaket – har konkurrensutsatts. De privata företagen överlåter den mindre lönsamma ”sista milen” av transporten åt Royal Mail, som därför försöker kompensera bristen på profit med att attackera nivån av service och de anställdas villkor. Självklart säger Alan Leighton (Royal Mail´s chef) att han inte fick någon löneökning i år, men hans bonus var så hög att de var tvungna att betala den i två omgångar! (han tjänar 800 000 pund om året och fick en bonus på 20%, 165 000 pund, sammanlagt ungefär 13 miljoner kronor). Leighton´s högra hand Adam Crozier var tidigare ansvarig för den nya Wembleyfarsen som var försenad och låg över budget – vilket bra CV att ta med sig över till Royal Mail!

Finns det några andra skäl för strejken förutom de huvudsakliga?
- Det finns alla möjliga. Till exempel hälso- och säkerhetsfrågor – vi har en viktgräns för hur mycket post vi får bära på en och samma gång, men om vi verkligen höll oss till de reglerna skulle vi aldrig klara oss igenom turerna. Innan strejken sa företaget att vi skulle bli straffade om vi arbetade helt efter reglerna! De måste skämta, hur kan de straffa oss för att följa deras egna regler?! En gradvis stegring av arbetstakten har också skett. Det brukade vara så att man kunde stå och snacka en kort stund vid dörren innan turen, nu är det bara stress, stress och stress. De vill också förändra systemet vi får betalt för att utdelad reklam. För tillfället får Royal Mail betalt per reklamblad, och vi får en bonus för varje blad. De vill ändra det till att alla reklamblad ligger i ett brunt kuvert och att vi bara får bonus för kuvertet, som om det var ett reklamblad, men fortfarande tar de samma betalt för som tidigare och tänker lägga skillnaden i egen ficka. De vill också införa delade skift: du kommer in på morgonen och jobbar fyra timmar, går hem i fyra timmar, för att sedan komma tillbaka och jobba i fyra timmar, vilket naturligtvis är skit! Vi har inget problem med att vara flexibla, bara med deras typ av flexibilitet.

Har det varit några försök att undergräva strejken, strejkbryteri eller annat?
- Vi är inte tillåtna att använd det ordet! Det finns en massa idiotiska regler, som att vi inte får arrangera fler än sex strejkvakter åt gången. Allt tack vare det jävla svinet Thatcher, så klart. Men, vi var fler än 40 här nere klockan fyra när bilarna förväntades rulla in. Några få arbetar: ett par heltidare och ett par nya killar som har tillfälliga anställningar eller provanställningar. Vi klandrar dem inte för att de jobbar. Ledningen försöker täcka upp för strejken, men de samlar bara in post från de större kunderna, och det är bara ungefär 400 stycken. Ledningen är dårar, precis som om Leighton´s piska inte kommer att vina över dem också när han är klar med oss.

Har ni fått mycket stöd från allmänheten?
- De flesta verkar inte veta så mycket om vad som händer – vissa tror att vi säger nej till en massiv löneökning när vi i själva verket kämpar mot lönesänkningar! (Löneerbjudandet är på 2,5%, det vill säga en minskning med 2% av lönen med en inflation på 4,5%) Royal Mail har snackat om att vi frågar efter löneökningar på 27%, vilket är skitsnack. Många har tagit emot flygblad och varit allmänt stöttande, fast en gammal man gick förbi och citerade någonting bibliskt, typ ”de som ej arbetar skola ej heller äta”. Vi bara skrattade åt honom. Fjant! Vi brukade ha The Socialist Worker här som sålde tidningar, men det är uppenbarligen ledighet vid universiteten för tillfället för vi har inte sett röken av dem.

Vad är nästa drag?
- Om Royal Mail vägrar ge sig är ryktet att facket annonserar fler strejker. Vi måste dra linjen någonstans. De har naggat på våra villkor i åratal och de nya som kommer in har varken lönen, säkerheten eller pensionerna som vi har. De vill ha en arbetskraft som går under namnet slit och släng (hire and fire) med fler tillfälliga, deltidare och inhyrda arbetare som de enkelt kan stänga ute när de inte behövs, och detta betyder att det inte finns några garantier för vilken inkomst man har vecka till vecka. Och vi tänker inte ta skiten!

Samtalet är översatt från libcom.org

1 kommentar:

hjon sa...

Man känner ju igen situationen. På tal om något annat så vill några nissar slopa postnumren, de har uppenbarligen inte varit med och testat de nya sorteringsmaskinerna: http://www.svd.se/dynamiskt/Synpunkt/did_16078246.asp