tisdag, maj 29, 2007

Allmännytta?!

När man tänker efter är det märkligt att tusentals människor i en stor, modern stad skall tillbringa sina vakna timmar med att sortera post och passa maskiner på kvava terminaler, springa runt med brev i kvarter efter kvarter, lyda och bocka, dag efter dag. Den frågan jag ställer är varför det livet fortsätter – vilket syfte det tjänar och vem som vill att det ska fortsätta.”

Människor har ett sätt att ta för givet, att allt arbete utförs för ett gott ändamål. De ser någon uträtta ett obehagligt arbete , och de tror att de löst problemet genom att säga att det arbetet är nödvändigt, allmännyttigt.

Men behöver vi verkligen all post. Är våra liv så litet värde? Vill vi byta dem mot postgången? 6 timmar, 8 timmar eller till och med tolv timmar i ofrihet, arbete, nästan varje dag, nästan hela livet. I utbyte mot att folk ska få sin post. Vi byter våra liv mot allmännyttan. Allmännyttan förutsätter vår lydnad, vår underkastelse.

När vi gör vår tillvaro på Posten aningen drägligare, när vi pratar istället för att sortera, när vi förlänger rasten, när vi sätter arbetskamratens kärleksbekymmer före den där jävla tidhållningen. Ja då angriper vi allmännyttan.

Vårt samhälle vilar på allmännyttan. Vi jobbar för dom. ”För allas bästa”. Åt helvete med allmännyttan. Säg den strejk som inte påståtts gå stick i stäv med allmännyttan, säg det krig som inte förts i allmännyttans namn. Genom att utgå från våra behov och begär så skapar vi, tillsammans, en värld av och för oss. Utan allmännytta men bra mycket nyttigare.

- - -

Resonemanget ovan kan självklart överföras till nästan varenda yrke i vårat avlånga land. Svaret på de obesvarade frågorna får ni finula ut själva. Lär ju inte vara så svårt...

Inga kommentarer: